Kompozit iki ya da daha fazla parçadan oluşan malzemedir. Kompozit malzemeler makro ölçüde birbirinden farklı iki ya da daha çok bileşenin bir ara yüzey boyunca bir araya gelmesiyle oluşan malzemeler demektir. Kompozit malzemeyi oluşturan bileşenler genellikle özelliklerini korumayı başarmaktadırlar.
Geçmişten günümüze kompozit malzemelerden her zaman faydalanılmıştır. Binlerce yıl önce evlerin yapımında saman takviyeli kerpiç bloklardan istifade edilmiştir. Günümüzdeyse geleneksel malzemeler yetersiz gelmeye başlamış ya da özelliklerinin geliştirilmesi durumlarında özel malzemeler olarak tercih edilmektedir.
1930 yılında Amerika’da cam elyafın keşfiyle modern kompozit üretimi başlamıştır. Kısa sürede dünya pazarında cam elyaf kompozit malzemeler yerini almıştır. Malzeme bilimi açısından kompozit malzemeler daha yeni ve daha ileri teknolojiye sahip ürünlerdir. Bu malzemelerin en temel özelliği ise mikro düzeyde homojen olmasıdır.
Kompozit malzemeler genel olarak metal, seramik ve organik malzemeler olarak üç ana gruba ayrılır. Bu üç grubun kendi aralarında bazı üstün ve zayıf yönleri vardır. Teknolojik gelişmelerin etkisiyle bu malzemelerden iki veya daha fazlasının üstün özelliği tek bir malzemede toplanarak makro düzeyde birleştirilir. Ortaya da yeni malzeme olarak kompozit malzeme çıkar.
Kompozit Ürünlerin Artıları
Kompozit malzemelerden yapılan ürünler temel olarak geleneksel malzemelerin bazı özelliklerinin bir ya da birkaçının iyileştirilmesi amacıyla yapılır. Ortaya çıkan yeni malzeme de başlıca şu avantajlar ile öne çıkar:
Kompozit malzemeler yüksek mukavemete sahiptir. Hangi malzemeler birleştirilirse birleştirilsin ortaya çıkan daha mukavemetlidir.
Kompozit malzemeler hafiftir. Bu yönüyle başta yapı inşaat sektörü olmak üzere bütün kullanım alanlarında montaj ve sevkiyat kolaylığı sağlar.
Kompozit malzeme metale nazaran daha düşük maliyetlidir. Bu da bütçeye avantaj sağar.
Kompozit malzeme tasarımı çok farklı şekillerde, ölçülerde ve boyutlarda yapılabilir. Tasarım esnekliği oldukça yüksektir.
Kompozit malzemenin boyutsal stabilize özelliği vardır. Bu yönüyle boyutları kullanım ihtiyacına ve kullanım alanına göre ayarlanabilir.
Kompozit malzeme yüksek dielektrik direnimine sahiptir.
Kompozit malzeme yanmazlık özelliği ile yangına karşı güvenli bir kullanıma sahip olup yangın riskinin olduğu yerlerde rahatlıkla kullanılabilir.
Kompozit malzemenin sıcaklıktan ve soğuktan etkilenmemesi kullanım alanını genişletir ve buralarda daha iyi performans alınmasını sağlar.
Kompozit malzeme ısıya dayanıklıdır. Bu yönüyle ısı dayanımı gereken alanlarda kullanılabilir.
Kompozit malzeme geniş renk seçenekleri ile dekoratif açıdan farklı tarzlara hitap etmeyi başarmaktadır.
Kompozit malzeme kalıplama kolaylığı, korozyona dayanıklılığı, paslanmaz özelliği, elektrik ve su yalıtım özelliği, neme ve rutubete dayanıklılığı, çevre dostu olması ve antibakteriyel olması ile öne çıkar.
Kompozit Malzemelerin Teknolojik Özellikleri
Kompozit malzemeler teknolojik olarak birçok artı özelliğe sahiptir. Yalıtım açısından bu malzemeler ısı yalıtım ve yangın yalıtım özelliklerine sahiptir. Farklı hammaddelerden elde edildiklerinden tek başına pek çok şekilde rahatlıkla kullanılabilmektedirler.