Kompozit paneller, polietilen bir çekirdeğe bağlı iki alüminyum levhadan oluşan sandviç panellerdir. Modern binalar için çok popüler bir bina kaplama malzemesi olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Kusursuz kaplaması, binalara çağdaş bir görünüm kazandırır. Hafif olması sebebi ile eski binaların dış kaplamasında dahi güvenle kullanılabilmektedirler. Başlıca kompozit panel avantajları, bu panellerin ve sistemlerin sürekli tercih edilir olmasını sağlamaktadır.
Alüminyum kompozit paneller, evlerin yapımında, çatı kaplamalarında, cephe kaplamalarında gibi birçok amaç için kullanılabilir. Herhangi bir ticari ve konut kompleksinde üretilmesi ve kurulması kolay olduğu için mimarlar ve tasarımcılar tarafından en çok tercih edilen yeni nesil yapı malzemesi haline gelmiştir. Hafiflik, pürüzsüz doku, ton ve uygun fiyatlı olması gibi özellikleri ile tasarım mimarisini değiştirmiştir. Diğer yapı malzemelerine göre müşterilerine birçok avantaj sunar ve özellikle metropollerde neredeyse tüm inşaat işleri için kullanılabilmektedirler.
Alüminyum kompozit panel avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
Uygun maliyetli olması,
Uzun ömürlü kullanım sunması,
Yangınlara ve ısıya dayanıklı olması,
Düşük bakım maliyeti,
Çok çeşitli doku, desen ve renklerde olması,
Kolay kurulum, montaj edilebilmesi,
İklim koşullarından etkilenmemesi,
Görünümleri geliştirmesi,
Kolay temizlik ve bakım yapılabilmesi,
Değiştirilebilir ya da geliştirilebilir olmasıdır.
Çevre Koşullarına Uygun Kompozit Paneller
Alüminyum kompozit panellerin tercih edilmesinin en temel sebepleri, iklimsel şartlara karşı yüksek direnç gösterebilmesidir. Yüksek ya da çok düşük sıcaklıklarda dayanıklıdırlar. Aşırı iklim değişiklikleri, fırtına, kar, yağmur ya da güneş gibi iklimsel değişkenler panellerin şeklini, kalitesini ve boyutunu etkilemez. Ayrıca, nemli iklimlerde pas ve korozyona karşı dayanıklıdır. Pürüzsüz yüzeyleri, seçilen boya rengine bağlı olarak ışığı yansıtabilir ve bu da ısıya dayanıklılıklarını arttırabilmektedir.
Diğer yandan, alüminyumun yanmaz özelliği sayesinde, orta katmana yanmaya dayanıklı malzeme ile dolu yapılması halinde uzun süreler yanmadan durabilmekte, yangın geciktirici ve yayılmayı önleyici özellik göstermektedir.
Dış katmanları oluşturan alüminyumun tamamen geri dönüştürülebilir olması da kullanım esnasında ya da sonrasında oluşan karbon ayak izinin minimum seviyede kalmasını sağlamaktadır. Hem metal olarak tekrar kullanılabilmesi hem de orta katman olan polietilenin doğada tamamen çözünebilir olması kompozit panel avantajları denilince ilk akla gelen avantajlardandır.
Alüminyum Kompozit Panellerin Dezavantajları
Birçok yönden inşaat sektöründe modern gelişmeler yaşanmasını sağlayan ve sağladığı avantajlarla gün geçtikçe daha çok alanda tercih edilen alüminyum kompozit paneller, kompozit panel avantajları yanı sıra iki küçük dezavantajı da beraberinde getirmektedir.
Kompozit panel kullanımının temel dezavantajları:
İklim şartlarına ve aşırı iklim koşullarına dayanıklı olmasında karşın, fırtınalar ve kasırgalar sırasında eziklere karşı hassastırlar. Darbe aldıklarında bu darbeyi önleyici bir alt yapı yoksa hasar görürler. Bazı alüminyum kompozit panel üreticileri, bu tür hasarları önlemek için panelleri özel ipliklerle daha da güçlendirmektedir.
Kompozit panelin yapıldığı alanlarda, derzler dikkatlice kapatılmalı ve yağmurlar sırasında binaya su girmemesi için yeterli su yalıtımı yapılmalıdır. Aksi takdirde, suya karşı herhangi bir koruma sağlanamamakta ve bina ile kaplama arasında su girişi olabilmektedir.