Kompozit paneller, merkezi ve iki kaplamalı katmanlardan oluşan çok katmanlı panellerdir. Özellikleri farklı malzeme katmanlarını birleştirerek, yeni tip kompozit paneller oluşturularak elde edilirler.
Kompozit paneller, malzeme türü ve uygulama alanlarına göre farklı kategorilere ayrılmaktadır, ancak tanımlanmış bir kategori oluşturmak mümkün değildir. Bu panel türlerinin yapımında kullanılan geniş hammadde yelpazesi ve birçok unsur nedeniyle, ayrımlar çeşitli faktörlere dayanmaktadır. Kompozit panel çeşitleri aşağıdaki faktörler dikkate alınarak belirlenmektedir:
Orta tabakasında bulunan malzeme cinsine göre,
Üretim ve kullanımına göre,
Görünümüme göre ve
Üst koruyucu tabakaya göre.
Kompozit Panel Çeşitlerini Belirleyen Faktörler
Kompozit panel çeşitleri içerisinde orta tabakasında kullanılan malzemeye göre sınıflandırma yapmak istediğimizde, orta katmanlarda kullanılan malzeme incelenmelidir. Orta tabakada poliüretan sünger, polietilen köpük gibi ürünler, ayrıca yanmazlık özellikli taş yünü ve kaya lifi gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Kompozit panel üretiminin amacına göre sınıflandırma yapılmak istendiğinde karşımıza 3 farklı özellik özellik çıkmaktadır:
Yanmaz özellik
Antibakteriyel özellikler
Isı, nem veya ses yalıtımı
Bu amaçların her biri için farklı ham madde katmanları ve bir merkezi katman kullanılır. Yanmaz paneller için, refrakter kaplamalar, yangın bariyeri görevi görmek ve yanma sürecini uzatmak için kullanılır. Bu amaçla orta katmanda da taş yünü ve kaya lifi kullanılmaktadır.
Antibakteriyel paneller, merkezi bir polietilen tabakası ve bir antibakteriyel boya tabakası ile alüminyum kaplamadan yapılmaktadırlar.
Panellerin ses yalıtım özelliği için, orta katmanda farklı ses yutma oranlarına sahip farklı köpükler kullanılmakta, bu köpükler moleküler yapıları sayesinde sesi absorbe etmektedir. Isı yalıtımı için orta ve örtücü tabakalarda refrakter ve yanıcı malzemeler kullanılmaktadır.
Kompozit panellerin görünümüne göre sınıflandırma yapılmak istendiğinde ise kompozit panel çeşitleri kullanım alanları ve hangi görünümün elde edilmek istendiği incelenmelidir. Paneller taş, ayna ve ahşap tasarım cephelere sahip olabilir. Görünüm olarak bu malzemelerden oluşturulmuş yapılara sahip olsalar da, özellikleri açısından farklılık gösterirler.
Kompozit panellerin üst koruyucu tabakaya göre sınıflandırmasında ise kaplama tabaka üzerinde kullanılan boya incelenmektedir. Bu boyalar:
Polyester boya
PVDF
Nano veya
Parlak olabilmektedir.
Kompozti Panel Çeşitlerinde Boya
Kompozit panel çeşitleri belirlenirken, önemli bir faktör olan boyalar, özelliklerine göre ayrılmakta, her bir boya kendi kimyasal bileşenleri sayesinde farklı koruma sağlamaktadır.
Polyester boyaların kendisi bir koruyucu olarak kabul edilir ve kaplama tabakası üzerine tek başına yerleştirilir. En temel kaplamadır. Dış ortamlara göre iç ve dış mekan dekorasyonu için daha uygundur.
PVDF’nin içerisinde bir çeşit reçine bulunmaktadır. İçerisinde kullanılan koruyucu madde sayesinde çevre koşullarına ve iklim değişikliğine karşı direnç gösterir.
Nanolar 3 renk katmanı içerir. Bu boya, üretiminde kullanılan nano teknoloji sayesinde toz ve havadaki parçacıkların cepheye yerleşmesine izin vermez.
Parlak renkler, bazı kullanım alanlarına uygun olması sebebi ile tercih edilmektedir.