Cephe sistemleri, çoğu durumda bir bina yapısının ön tarafını ifade eder. Her gün karşılaştığımız sayısız binaya eşsiz bir kişilik ve karakter kattığı için cephe, bir yapı genel tasarımının en ayrılmaz parçalarından biridir. Lakin cephe sistemlerinin tek işlevi estetik değildir ve güzelliğin ötesinde birçok başka işe yaramaktadırlar.
Bir binanın yüzü olan cephe sistemleri, şiddetli rüzgarlar ve yağmurlardan kaynaklanan hasara karşı koruma ve hatta aşırı sıcaklıklara ve neme karşı da koruma sağlar. Ayrıca bir bina yapısında enerji verimliliğini artırmada da oldukça büyük rol oynamaktadırlar. Dış cepheyi binanın iç kısımlarına akıllıca bağlayan bir cephe sistemi, ışık girişini veya filtrasyonu kontrol eder, ısıyı düzenler, güneş enerjisini en aza indirir ve tüm bunlar; otomatik olarak güneş kırıcı ve pasif soğutma sağlayan daha enerji verimli binalara yol açar. Bina bölgelerine taze dış hava verme işlevi dahi görebilen bu sistemler ayrıca binanın çevresindeki gürültü etkisini kontrol edilebilmesi gibi daha birçok işe yaramaktadır.
Cephe Sistemleri Nasıl Uygulanır?
Binaları modern ve özel kılan cephe sistemleri, günümüzde teknolojinin ve üretim tekniklerinin gelişmesiyle birlikte birçok farklı malzemeden yapılmaktadır. Binaları daha çekici ve estetik kılmak için modern mimaride geliştirilen bu cephe sistemlerinin uygulamaları ise oldukça çeşitlidir.
Günümüzde bulunan birçok cephe sistemleri arasında metal cephe sistemlerinde bile kendi kategorilerinde çok farklı uygulamalar yapılmaktadır. Metal cephe sistemleri bu bağlamda geniş bir çeşitlilik sunmaktadır. Öte yandan, dış cephe sistemlerinde kullanılan malzemeye ve montaj yöntemine göre değişkenlik gösteren birçok farklı uygulama bulunmaktadır.